Waarom onderhoud Ventilatie?
Het ontgeuren en ontkiemen van lucht in gebouwen is cruciaal om gezondheidsproblemen te voorkomen. In elk gebouw zijn schimmels, bacteriën, virussen en geuren aanwezig, die normaal zijn maar problematisch worden bij overmatige aanwezigheid. Dit leidt tot het "Sick Building Syndrome", waarbij de luchtkwaliteit binnen slecht is en mensen worden blootgesteld aan gezondheidsrisico's. Helaas moeten veel mensen, zoals kinderen in scholen en kinderdagverblijven, ouderen in bejaardentehuizen en patiënten in ziekenhuizen, in zulke omgevingen leven en werken.
Wanneer is uw ventilatiesysteem voor het laatst gereinigd? Misschien zelfs nog nooit. Maar goede ventilatie is wel belangrijk, omdat verstopte luchtkanalen kunnen leiden tot onvoldoende toevoer van gezonde lucht in huis. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van u en uw gezin.
Als u echter last heeft van een van de volgende punten, is het aan te raden de ventilatiekanalen te reinigen:
- U ervaart een droge keel, hoesten of branderige ogen.
- U merkt dat uw huis nooit stofvrij lijkt te zijn.
- Er zijn schimmelplekken in de badkamer.
- De ventilatieventielen zijn vies en vettig.
- De ramen zijn voortdurend beslagen.
- U ondervindt allergische reacties.
Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u er zeker van zijn dat u altijd schone, gezonde lucht in huis heeft. Bovendien helpt dit om 10% capaciteitsverlies van uw ventilatiesysteem per jaar te voorkomen.
1. Identificeer het type filter:
Zoek uit welk type WTW-filter uw systeem gebruikt. Dit kan een G3, G4, M6 of F7-filter zijn, afhankelijk van de vereisten van uw WTW-unit en de omgeving waarin u woont.
2. Controleer de staat van de filter:
Bekijk de huidige staat van de filter. Als het filter verstopt is met stof, vuil of andere verontreinigingen, is het tijd om het te vervangen.
3. Schakel de WTW-unit uit:
Voordat u begint met het onderhoud, schakelt u de WTW-unit uit om letsel te voorkomen en de werking van het systeem niet te verstoren.
4. Verwijder de oude filter:
Maak de klep of deur van het filtercompartiment open en verwijder voorzichtig de oude filter. Let op de juiste oriëntatie van de filter bij het verwijderen.
5. Reinig de filterbehuizing**: Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger om eventueel stof en vuil uit de filterbehuizing te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen vuil achterblijft dat de nieuwe filter kan verstoppen.
6. Plaats de nieuwe filter:
Plaats de nieuwe filter in de filterbehuizing volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de filter correct is georiënteerd en goed vastzit.
7. Schakel de WTW-unit weer in:
Nadat de nieuwe filter correct is geplaatst, schakelt u de WTW-unit weer in. Controleer of alles naar behoren werkt en of er geen vreemde geluiden zijn.
8. Controleer regelmatig:
Plan regelmatig onderhoud in door de filters elke 3-6 maanden te controleren en indien nodig te vervangen. Houd daarbij rekening met factoren zoals allergieën, luchtkwaliteit en omgevingsvervuiling.
9. Raadpleeg een specialist indien nodig:
Als u twijfelt over het onderhoud of als u problemen ondervindt met uw WTW-systeem, raadpleeg dan een professionele installateur of technicus voor hulp.
Door dit stappenplan te volgen, kunt u de luchtkwaliteit in uw huis optimaliseren en ervoor zorgen dat uw WTW-systeem efficiënt blijft werken.
Mechanische ventilatie veroorzaakt geluid door trillingen tijdens luchtverplaatsing. Dit kan tussen ruimtes worden overgedragen via luchtkanalen. Geluidsniveau varieert per stand en model, typisch tussen 40 dB (laagste stand) en 60 dB (hoogste stand). Moderne ventilatoren zijn stiller, maar volledig geluidloos bestaat niet. Oudere modellen vervangen en regelmatig onderhoud kunnen geluidsoverlast verminderen.